divendres, 21 de setembre del 2012

El restrenyiment Malaltia o símptoma d’una dieta incorrecta?

És difícil definir exactament què és restrenyiment, ja que els hàbits intestinals normals poden ser molt variables entre persones. D'acord amb una definició internacional recent, el restrenyiment es pot definir com la dificultat per defecar més d'un 25% de les vegades i/o realitzar menys de 3 deposicions setmanals.
No es tracta d'una malaltia, sinó d'un símptoma habitualment associat a alguna disfunció.

2. Què pot causar el restrenyiment?

L’estrès, viatjar o un canvi de residència són causa de restrenyiment.
Pot ser originat per moltes causes, encara que la més freqüent és una alimentació inadequada, pobre en fibra i aigua, i la manca d’exercici físic.
Tot i això, poden existir altres causes que cal valorar quan el procés no millora.
En els pacients adults de més de 40 anys, si es produeixen canvis sobtats del ritme intestinal sense una raó coneguda (estrès laboral, canvi de dieta, etc.) es recomana una consulta mèdica.
És molt freqüent també el restrenyiment ocasionat per alguns fàrmacs com la codeïna, o per l’abús de laxants.

3. Com evitar-ho

Cal establir un horari fix per defecar i fer-ho sense presses.
Com que la causa més freqüent és una inadequada alimentació, caldrà procurar mantenir uns hàbits alimentaris apropiats i tenir en compte les següents recomanacions:

Mesures preventives

  • Mantenir una dieta rica en fibra, o sigui, llegums, cereals integrals, fruita fresca sense pelar i verdures bullides i crues. No abusar de les espècies.
  • Beure líquids (aigua) abundantment, mínim 1,5 l.
  • Evitar el sedentarisme, fent exercici físic amb regularitat.
  • No contenir-se mai quan es tingui necessitat d'anar al bany, intentant que el cos s'habituï a evacuar a la mateixa hora. Si no s'aconsegueix, dedicar-hi una estona, fugir de les presses.
4. Què cal fer si es pateix restrenyiment?

No abusi mai dels laxants.

L’objectiu del tractament és la reeducació intestinal. No és adequat abusar de laxants ni de mesures casolanes que provoquen la defecació ràpida (oli o aigua calenta en dejú). Aquestes mesures són adequades en ocasions esporàdiques ja que, si se n’abusa, l’intestí s’acostuma a funcionar només quan existeix la provocació. Hem de procurar que els nostres budells funcionin sols ajudant-los amb molta fibra, aigua, exercici físic i horaris regulars.

Tractament higienicodietètic

Una dieta rica en fibra evita el restrenyiment i preveu el càncer i les malalties del cor.

Primer de tot és convenient conèixer si la nostra dieta és adequada en el seu contingut en fibra, i aplicar si escau les mesures preventives anteriorment esmentades.
  • Cal menjar més verdures, sobretot crues, llegums i cereals sencers (o integrals).
  • No abuseu dels sucs en l’alimentació dels infants, i acostumeu-los més a prendre la fruita sencera amb la pell ben neta.
  • La fruita seca també és una excel·lent font de fibra, encara que cal tenir present el seu alt contingut calòric.
  • Acostumeu-vos a fer amanides amb llegums, a menjar pa integral i, si voleu picar entre hores, mengeu una fruita en lloc d’altres productes.
Totes aquestes recomanacions milloraran el restrenyiment i alhora us poden protegir de malalties importants com el càncer o les malalties del cor.
Cal tenir en compte que la introducció d’aquests canvis dietètics no produeix un canvi immediat, però, si s’és constant, a la llarga són les mesures més efectives.
Recordeu que, si preneu medicaments, algun d’ells pot ésser la causa del restrenyiment; consulteu amb el farmacèutic.

Tractament farmacològic: laxants

No abusi mai dels laxants. Poden produir més restrenyiment.
Si les mesures higienicodietètiques no funcionen, a vegades cal prendre laxants.
Els laxants són productes que faciliten el pas i l'eliminació de les femtes, però mai han de substituir una alimentació rica en fibra.
Generalment s'administren per via oral, i ocasionalment per via rectal, i es classifiquen segons el seu mecanisme d'acció.

Existeixen molts tipus de laxants:
  • els que incrementen la massa intestinal,
  • els emol·lients o estovadors de la femta,
  • els lubrificants,
  • els osmòtics
  • i els estimulants.
Els laxants més adequats en l’automedicació són els formadors de massa que contenen suplements de fibra per facilitar el pas dels aliments a través dels budells. Aquests laxants funcionen igual que una dieta apropiada en fibra. S’han de prendre amb molta aigua.
Els tes que s’utilitzen per combatre el restrenyiment o per aprimar contenen laxants estimulants que ocasionen irritació dels budells. No és cert que en tractar-se de productes naturals siguin més segurs, ja que la seva utilització constant pot donar lloc a problemes de salut importants (pèrdues de sodi, potassi, etc.).
Abans de prendre un laxant consulteu amb el farmacèutic, que us aconsellarà el més apropiat per a cada situació.
I recordeu que:

  • Mai s'han de prendre durant més de dues setmanes seguides sense consultar el metge.
  • Paradoxalment, l’abús de laxants pot ser causa de restrenyiment.
  • Si el restrenyiment no s’ha corregit, caldrà consultar-ho al metge.
5. En el cas dels nens

Des de la infantesa, cal crear hàbits saludables rics en fibra promovent una alimentació rica i variada.
Les mesures higienicodietètiques són també les més recomanades en els infants. Cal crear hàbits d’alimentació rics en fibra, promovent una alimentació rica i variada amb productes vegetals: verdura, fruita, etc.
No es recomana tractar amb laxants els nens sense consultar el pediatre. En els nadons poden haver-hi causes congènites o d’alimentació de la mare que caldrà corregir. En els nens moltes vegades intervenen causes psicològiques que cal controlar.

6. En cas d'embaràs

 L’embaràs és una causa important de restrenyiment.
Una tercera part de les embarassades té restrenyiment; la causa més probable és el canvi hormonal que es produeix, i que s'accentua en les darreres etapes de l'embaràs. En aquest cas, les mesures higienicodietètiques com la ingesta d'aliments rics en fibra, fruita fresca i verdures i fer una passejada cada dia són el tractament de millor elecció.
En l’embarassada estan totalment contraindicats els laxants estimulants i les infusions que també contenen derivats d’aquestes característiques (senòsids, cassia, etc.).

7. Recordi

  • Controlar la dieta és el primer pas terapèutic per evitar el restrenyiment.
  • Cal fer una dieta rica en fibra.
  • Augmentar la ingesta de líquids.
  • Fer exercici regularment.
  • L’ús de laxants ha de ser discontinu, i si el restrenyiment no millora caldrà consultar-ho al metge.
  • Consultar el vostre farmacèutic A FARMÀCIA AUSA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra confiança.
Farmàcia Ausa.