dimarts, 11 de setembre del 2012

Persones grans i medicaments

El pas dels anys i l'aparició progressiva d'alteracions i malalties cròniques, provoquen un augment del consum de fàrmacs i, en la majoria dels casos, la presa de diversos medicaments al mateix temps.
Aquest és el principal motiu pel qual la gent gran representa un dels grups de població amb risc elevat de presentar problemes relacionats amb els medicaments.

2. Precaucions a tenir en compte

En la gent gran, els òrgans funcionen amb més lentitud o dificultat, i la seva resposta davant la medicació sol ser més difícil de predir. Les funcions renals i hepàtiques es troben disminuïdes, i provoquen una eliminació i transformació més lenta dels fàrmacs, la qual cosa afavoreix la seva acumulació i l'aparició d'efectes adversos. A més, en alguns casos, s'hi troben associats estats de malnutrició d'orígens molt diversos (deficiències de la dentició, reducció de l'aportament dietètic, etc.) que alteren encara més la resposta prevista als medicaments, per la modificació de les seves condicions d'absorció o distribució a l'organisme.
Així doncs, amb elevada freqüència, la gent gran presenta pluripatologies o diverses malalties al mateix temps, a més d'alteracions que són part del procés d'envelliment normal. De fet, prop del 80% pateix alguna malaltia crònica com diabetis, hipertensió, artrosi o insuficiència cardíaca. A tot això, cal afegir el fet que la gent gran és més vulnerable davant qualsevol malaltia, els seus mecanismes de defensa són més limitats i les patologies repercuteixen entre si en major grau que en edats prèvies. Acaben tenint problemes de salut complexos perquè una alteració banal pot complicar-se amb relativa facilitat. Per aquest motiu, s'aconsellen mesures de prevenció com, per exemple, la vacunació antigripal, gràcies a la qual es podran evitar complicacions en els mesos d'hivern.
Fins i tot si s'adapten les dosificacions per evitar toxicitats i minimitzar els riscos dels medicaments, no és estrany que es presentin més efectes no desitjats que entre la població més jove. Un exemple és el cas del restrenyiment, al qual la gent gran ja és més propensa perquè els seus moviments intestinals són més lents, i que apareix també de forma freqüent com a efecte secundari de determinats tractaments com els tranquil·litzants.
La pèrdua de memòria, les alteracions visuals o auditives, la soledat i la disminució de les capacitats intel·lectuals de la gent gran dificulten seguir adequadament règims complicats de medicaments. L'incompliment pot arribar a ser alarmant, i hi ha estudis que suggereixen que més de la meitat dels pacients no prenen correctament la medicació, obliden dosis o s'equivoquen quan les prenen. Igualment, la incidència del nombre de confusions en alguns tractaments farmacològics (antiarítmics, antidepressius...) també és més alta a la gent gran.
3. Consells per tal de millorar el compliment terapèutic

  • És aconsellable tenir per escrit un esquema amb els medicaments que s'han prendre cada dia amb l'hora i la dosi o qualsevol altre sistema que ajudi a assegurar que realment se segueix el tractament.
    ·   A la Farmàcia Ausa oferim al pacient la possibilitat d'accedir a la medicació diària disposada en envasos especialment dissenyats per evitar confusions i facilitar el compliment del que s'ha prescrit. Pregunti al seu farmacèutic pel Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD).
    ·      L'incompliment i l'automedicació solen ser freqüents en aquesta edat, i poden modificar els resultats esperats d'un tractament. A més, la gent gran és més susceptible de patir efectes secundaris i interaccions que la gent jove. Per això, davant de qualsevol dubte sobre la medicació, és aconsellable consultar el farmacèutic.
    ·      El farmacèutic és l'expert en el medicament. Pot aconsellar-lo i ajudar-lo a complir el tractament prescrit.
    Per tant no deixi de consultar-nos per aquest servei i l’aconsellarem i li prepararem el seu medicament individualitzat segon les seves necessitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra confiança.
Farmàcia Ausa.