dimarts, 19 de març del 2013

NORMES BASIQUES DE PRIMERS AUXILIS. CREMADES


Què són les cremades?


Les cremades són ferides a la pell produïdes per la calor, l’electricitat, el fred, el sol, productes químics o la radioactivitat. Com més alta sigui la temperatura i més temps estiguem exposats a un d’aquests elements, més profunda serà la cremada i, per tant, hi ha més risc de complicació.
  

Tipus de cremades


La pell s’encarrega de protegir-nos d’elements externs (el vent, la calor, les pessigades i moltíssimes coses més). També controla la temperatura del nostre cos. La pell està formada per diferents capes, una sobre de l’altre.



Les cremades poden afectar la capa de sobre de la pell o, també, les altres (les que no veiem). Podem classificar les cremades segons la profunditat:

Cremades de primer grau: afecten la capa externa de la pell. Són superficials i provoquen dolor, cremor, tibantor, envermelliment i inflamació. És la típica cremada produïda per estar-se massa estona exposats al sol sense protecció.

Cremades de segon grau i superficials: afecten la capa externa i algunes capes internes de la pell. Provoquen dolor, envermelliment, inflamació i butllofes.

Cremades de tercer grau: afecten totes les capes de la pell. No són doloroses (perquè els nervis, que transmeten la sensació de dolor, també estan malmesos). Produeixen un to de pell blanquinós, fosc o carbonitzat.

Què hem de fer quan ens cremem?


  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó abans de començar la cura.
  • Retirar anells, polseres, rellotge, etc...
  • No arrencar la roba enganxada al cos.
  • No aplicar olis o pomades ni rebentar les butllofes.
  • Refredar amb aigua freda sense provoca esquitxos durant uns minuts i protegir amb una gassa estèril humida la cremada.
  • Si la cremada és petita o poc profunda assecar amb una gassa estèril humida i aplicar pomada tipus “Silvederma” tapant amb una gassa i embenant la zona i acudint als serveis sanitaris d’urgències.
  • Avisar als serveis sanitaris si les cremades son importants o extenses.

Podem rebentar les butllofes?

Quan ens cremem, acostumen a sortir-nos butllofes. Es diuen flictenes i són les bosses de líquid que es formen a la pell.
Si és més petita d’1 cm i la pell que la recobreix és gruixuda, és recomanable no trencar-la. Si és més extensa, haureu d’anar a un centre mèdic perquè la buidin i retirin la pell que la recobreix amb material especial.


M’han dit que la pasta de dents...

Hi ha consells que empitjoren la cremada com ara:

- Remullar la cremada amb aigua gelada o glaçons
- Aplicar crema de dents
- Aplicar vinagre
- Aplicar alcohol
- Aplicar clara d’ou

Abans de posar-nos res a una cremada, aviseu un adult. Per saber si una cremada és greu, ens hem de fixar en la quantitat de pell que ens hem cremat, la profunditat i on ha estat la lesió.


Si tens algun dubte de com actuar, no dubtis a demanar informació a La Farmàcia Ausa. Les nostres farmacèutiques us aclariran els vostres dubtes.

No oblideu que per poder actuar en molts del accidents que ens podem trobar, cal disposar d’una farmaciola, amb els productes necessaris i en bon estat ( de caducitat, etc...).
A la Farmàcia Ausa et preparem tot tipus de farmaciola: Per Casa, cotxe, viatge, empresa, etc... demana consell i pressupost sense cap compromís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra confiança.
Farmàcia Ausa.